Karadedeler Olayı Nasıl Oldu? - Medya Budur

Matbuat Basın Derken Medya

Yaratıcı çözümler üretir; markalar için iletişim stratejileri geliştirir...

Karadedeler Olayı Nasıl Oldu?


Karadedeler olayı, 1989 yılının Ocak ayında meydana geldiği iddia edilen bir olayla ilişkilendirilen paranormal bir aktivite. Aynı yıl çekilen amatör videolarla oluşturulduğu söylenen bir film de yapılmıştır.


O aylarda bazı haber kaynakları Kırklareli'nin Davutlu köyünde bazı köylülerin hava karardıktan sonra cinleri gördüklerini ve korkudan sokağa çıkamadıklarını paylaşır. "Köyü Cinler Bastı" başlıklı benzer haberlere yine o dönemin gazetelerinde küçük parçalar halinde rastlamak mümkündür.


Yeni mezun bir gazeteci olan H. B. olayı araştırmak için Davutlu köyüne gider, köylülerle röportajlar da yapar, 11 gün kalıp filme de alır ancak paylaşmaya değer haberler çıkaramaz. Bu süre zarfında anormal olaylara tanık olmayan H.B, köyden ayrılmaya karar verir kamerasını da 14 yaşındaki bir çocuğa bırakır. Çocuk eğer köyde olağandışı bir şeye tanık olursa kaydedecek, kasetleri gazeteciye verecektir.


Gazeteci köyden ayrıldıktan üç gün sonra bir gece vaktinde sivil dört jandarma tarafından İstanbul'daki evinden alınarak Lüleburgaz ilçesinin jandarma komutanlığına getirilmiş ve daha sonraları bunalım sonucu intihar eden Jandarma Komutanı Kıdemli Yüzbaşı A. S. tarafından sorguya alınmıştır.


Kamera ile kayda geçirilen sorgunun nedeni kendisinin ayrılışı sonrası üç farklı evde yaşayan yedi kişinin parçalanarak öldürülmesi ve bir evin duvarına Arap alfabesi ile H. B.'nin isminin kan kullanılarak yazılmasıydı. Ölenler arasında H. B.'nin kamerayı bıraktığı çocuk da bulunmaktaydı.


Cenazeler köylülerin ve jandarmanın eşliğinde büyük bir gizlilikle köy mezarlığına defnedilmiş, zaten gergin köylülerin çoğu ise bu olaydan sonra köyü terk etmiştir. Konu bir cinnet vakası olarak haberleştirilecektir.


Bu arada sorgusu tamamlandıktan sonra serbest bırakılan H. B.'nin giysileri, botları, not defteri ve kişisel eşyaları 3 Şubat 1989 salı günü Davutlu köyünün civarındaki ormanda bulundu; kendisinden ise bir daha haber alınamadı.


H. B.'yi sorgulayan Yüzbaşı A. S. ise bu olay sonrasında eşinden boşanır ve psikolojik bir rahatsızlıktan dolayı malulen emekli olur ve İstanbul'a yerleşerek tedavi görmeye başlar. 


H. B., 2006 senesinde 59 yaşındaykense geçirdiği bir bunalım sonucu başına tek el ateş ederek intihar edecek, Yüzbaşının kızı S. F. babasının ölümünden sonra özel kasasında üç zarf bulacaktır. Zarflarda siyah beyaz fotoğraflar, kayıp gazeteci H. B.'ye ait bir not defteri, 1989'a ait gazete kupürleri ve üzerinde "Karadedeler Olayı 1989" yazan üç adet video kaset mevcuttur.


İlk video kayıtları H. B’nin köylüler ile yaptığı röportajları, ikincisi ise H. B’nin sorgusunu içeriyordu. Üçüncü ve son video ise 14 yaşındaki köylü çocuğunun çektiği görüntülerden oluşmaktaydı. S. F.'nin kasetlerin şokunu üzerinden atması birkaç yıl sürmüş, 2009'da ise maddi zorluk neticesinde kasetleri satmak zorunda kalmıştır.


Elbette bu konuyla ilgili farklı teoriler de mevcut. Söylenenlere göre illegal işler içerisinde bulunan resmi-sivil bir takım kişiler, köylüleri konudan uzak tutmak amacıyla Karadedeler adı verilen olaya uydurup korkuya neden oluyor, hatta kasetlerdeki şivenin de bölge halkının ağzıyla benzerliği yok. Bölgede uzun yıllar muhtarlık yapmış kişiler de böyle bir konuya uzaktan yakından tanık olmadıklarını belirtiyorlar. 


Konuyu merak edenler, Sakarya/Kocaali Karalar köyünde çekilen "Karadedeler Olayı" adlı 2011 yapımı filmi izleyebilir. Yorum sizin. 

Yorumlarınız Değerlidir