Hayvanlar Kabir Azabını Duyabilir - Medya Budur

Matbuat Basın Derken Medya

Yaratıcı çözümler üretir; markalar için iletişim stratejileri geliştirir...

Hayvanlar Kabir Azabını Duyabilir


Şimdilerde özellikle kedi ve köpeklerin kabirde azap görenlerin çığlıklarını işitebildiği için ömürlerinin kısa olduğu yönünde paylaşılan bilgiler mevcuttur. İslam ulemasının naklettiği hadisler ışığında Bu konu hakkındaki bir soruya; "Evet, kabir hayatında azap görenlerin çığlıklarını hayvanlar işitir." olarak cevap vermek mümkün olsa da konu biraz daha izaha muhtaç.


Atlamadan ifade edelim kabir hayatında azapla cezalandırılanların çığlık ve feryatlarını sadece kedilerin ve köpeklerin işittiği, bu sebeple de ömürlerinin kısa olduğu şeklinde bir rivayet kaynaklarda mevcut değildir. "Ya cennet bahçelerinden bir bahçe veya cehennem çukurlarından bir çukur" kabir hayatını sadece azapla ifade etmek de doğru değildir. Burada Efendimizin işittiği ve hayvanların da işiteceğini vurguladığı azap sesi, kabrinde azap görmekte olan kişilerin feryadıdır.


Hz. Peygamber Efendimiz, Beni Neccar bahçelerinden birinde bulunan müşrik mezarlarının yanından geçtiği esnada azap seslerini duyunca, yanında bulunanlara kabir azabından Allah’a (CC) sığınmalarını tavsiye etmişti. Onlardan birinin: “Ya Resûlallah, onlar kabirlerinde azap mı olunuyorlar?” diye sorması üzerine de şöyle cevap vermiştir: “Evet, onlar kabirlerinde öyle bir azapla azap olunuyorlar ki, (onların azabın tesirinden attığı çığlıkları) hayvanlar da işitir.”


Başka bir hadiste de, Peygamber Efendimizin katırın üzerinde olduğu esnada, hayvanın aniden ürktüğü ve nerdeyse Peygamberimizi üzerinden atacak hale geldiği görülür. Daha sonra orada bazı müşrik kabirlerinin olduğu fark edilir. Konuyu biraz daha açalım yine Hadislerde vurgulandığı üzere; azap görenlerin sesini hayvanların da işittiğini efendimiz ifade ettiğimiz üzere bizlere haber vermekte. Bazı müşrik ve asillerin kabirlerinin bulunduğu yerden hayvanlar, ya geçmekten çekinirler yahut özellikle geceleri, ürkek ve korkak bir halde geçerler.


Hayvanlar Kabir Azabını Duyabilir mi başlıklı bu yazımızda sizlerle; namaz kılan kabir azabı çeker mi, dünyada kabir azabı, mezarda kabir azabı, kabir azabı sorularla islamiyet, kabir azabının en şiddetlisi, kabir azabını kimler çekmez, ahirette hayvanlar konuşacak mı ve kabir azabı nasıl bir şeydir arama sonuçlarıyla alakalı olabilecek bilgiler derlemeye çalıştım. Umarım beğenir ve yorumlarınızı esirgemeziniz.

Yorumlarınız Değerlidir