Çekirge Yemenin Helal Olduğu Konusu - Medya Budur

Matbuat Basın Derken Medya

Yaratıcı çözümler üretir; markalar için iletişim stratejileri geliştirir...

Çekirge Yemenin Helal Olduğu Konusu


Tüm mezhepler özetle İslam alimleri çekirgenin (grasshopper) ve çekirge yemenin helal olduğu konusunda müttefiktir. Fakat tezkiye edilip yani kafasının koparılıp koparılmayacağı konusunda görüş ayrılıkları mevcuttur. 


Mâlikî mezhebine göre çekirgeyi tezkiye etmeden tüketmek caiz değildir. Bu tezkiye ise kelime anlamı olarak ya başını kopartmak suretiyle ya canlı olarak ateşte kızartarak ya da haşlayarak olur. Yani ölü olarak bulunan çekirgeyi yemek dinen caiz değildir. Diğer mezheplerde ise böyle bir şart bulunmamaktadır.


Çekirgenin yenmesi ile alakalı olarak Peygamberimiz (sav)’den bizlere şöyle bir rivayet nakledilmiştir: İbn Ebî Evfâ (ö. 86) şöyle demiştir: “Resûlullah (sav) ile beraber (altı veya yedi sefer) gazveye çıkmıştık. Gazve esnasında Aleyhissalatu vesselam ile birlikte çekirge yedik.” Yine başka bir hadiste çekirge ile alakalı Peygamberimiz (sav)’in: “Onlar, Allah'ın en kalabalık ordularıdır. Onu ne yerim ne de haram kılarım.” buyurduğu rivayet edilmiştir. Bu hadisi rivayet eden Ebû Davud (ö. 275), bunun mürsel (sahâbî râvîsi senetten düşmüş) bir hadis olduğunu ifade etmiştir.


Balık ve benzer deniz canlıları ile kara hayvanlarından çekirge boğazlanmaz; bunların boğazlanmadan ölenlerini yemek helaldir. Peygamberimiz (s.a.v.)'den deniz suyu sorulunca: "Onun suyu temiz, meytesi helâldir." buyurmuşlardır.


Boğazlanmasında güçlük bulunduğu için çekirgenin bu şekilde yenmesi anlaşılır bir durumdur. İbn Ebî Evfâ'nın "Rasûlullah ile beraber çekirge yiyerek yedi gazve yaptık." sözü bu hükmün nakli delilidir. Çekirge hakkında varid olan bütün hadisler içinde en sahih olanı, Abdullah İbn Ebî Evfâ’dan rivayet edilenidir. Bu yüzden çekirgenin yenilmesinin helal olduğu konusunda icmâ olduğu belirtilmektedir.


Araştırmacılar kıtlık riskine karşı "çekirge" tüketmeyi öneriyor


Bilim insanları, yeryüzünde en kaliteli proteinin böceklerde bulunduğunu açıkladı ve listenin bir numarasına çekirgeyi koydu. Araştırmacılar özellikle çekirgelerin çoğu açıdan kırmızı etten daha besleyici olduğunu savunuyor ve biftekteki proteinin iki katından fazla protein içermesini ekliyor. 


Ayrıca yaşamsal öneme sahip 9 amino asit ve kırmızı ette bulunan magnezyumun beş katından fazlasını içermesi, beslenme açısından hazine olarak görülüyor. Amerika'da "çekirge unu" sektörü her geçen gün değer kazanıyor ve bir anlamda nasıl tüketebileceğimizi özetler nitelikte. Öte yandan çekirgenin bütün olarak yutulması öneriliyor.


Çekirge Nasıl Pişirilir?


Yakalayıp kafasını kopardığınız çekirgeleri kaynar suya atın. Yıkadıktan sonra ya da önce fark etmez ayaklarını kopardığınızdan emin olun. Sonrasında un, sarımsak tozu ve sevdiğiniz baharatlardan bir sos hazırlayabilir ve yağa atmadan önce bulayabilirsiniz. Kızgın yağda çıtır olana kadar kızartın. Bu arada dünyada bir çok yerde hatta Türkiye'de Antalya'da bir çekirge çiftliği olduğunu unutmayın. Yiyenler tadının gayet güzel olduğu konusunda hemfikir.


Çekirge Yemenin Helal Olduğu Konusu başlıklı makalemizde; çekirge yemek helal mi, çekirge yemek caiz mi, çekirge yemek günah mı, çekirge yemek sünnet mi, rüyada çekirge yemek, rüyada çekirge yemek ne anlama gelir, çekirge yemek siparişi, çekirge yemenin faydaları, çekirge yemek caiz mi sorularla islamiyet, çekirge nasıl temizlenir, yenilebilir çekirge, çekirge tozu, çekirge yemek ekşi ve çekirge satın al arama sonuçlarıyla alakalı bilgi verici detaylar sunmaya çalıştık, umarım beğenir ve yorumlarınızı paylaşırsınız.

Yorumlarınız Değerlidir