Yıllık 532 milyar dolarlık dev hacmiyle güzellik salonu açmak bana göre muazzam getirilere sahip ve batırmak için gayet çaba göstermeniz gereken son derece kazançlı bir yatırım alanı.
Özellikle Türkiye'nin potansiyeli ve hekim kalitesi düşünüldüğünde güzellik salonu fikrini adım adım geliştirmek ve bunu bir sağlık turizmi merkezine dönüştürmek herkesin hayali.
Sizler için güzellik salonu açmak için gerekenler odaklı ilerlesem de zaman zaman sağlık turizmine dokunduğum satırlar olacak. Umarım beğenir ve içeriğimizin zenginleşmesi adına değerli yorumlarınızı paylaşırsınız.
Öncelikle kapsamlı bir iş geliştirme planı yaparak 1-3 yıl arasında kendinizi nerede görüyorsunuz sorusuna cevaplar aramalısınız. Bu işe ortaklı ya da ortaksız girmek sizin fikriniz ancak benim naçizane tavsiyem ortaksız başlamanızdan yana.
Bu arada rakip analizi ki hizmet, ürün ve fiyatları analiz için son derece önemlidir, mutlaka yapılmalı. Kim hangi hizmete ne kadar fiyat veriyor ve firmaların eksileri artıları neler soruları yine cevaplanması gerekenler arasında.
Aklıma gelmişken atlamadan belirtmek isterim; dijital pazarlamada ve müşteri yayılımında (kart, borşür dağıtarak) şahsi telefonunuzu sağa sola çok fazla vereceğiniz için ikinci bir hat alıp almama fikri sizi kalmış ancak alakasız zamanlarda telefonunuzun çalabileceği düşünüldüğünde bunun için de oyum "almanızdan yana olacak".
Data yani müşteri bilgileri güzellik sektöründe son derece önemlidir. Mutlaka gelen müşterilerin bilgilerini bir yerde toplayın. Bu sayede izinli müşteri datası oluşturarak zaman zaman kendinizi hatırlatabilirsiniz. Buradaki önemli nokta bu bilgileri asla ama asla kimseye vermeyin ve erişiminizi açmayın. Ne yazık ki her sektörde olduğu gibi sağlık ve medikalde de bilgi hırsızlık sık yaşanıyor.
Biraz pazarlama odaklı başladık ve konudan konuya geçebiliyoruz ancak sosyal medya, logo, kurumsal kimlik, basılı materyaller güven verici unsurlar olduğu için güzellik salonu açma fikrini aklınıza ilk getirdiğiniz andan itibaren bu gibi konulara da kafa yormalı, bir kenara beğendiğiniz tasarımları notlarınızı toparlamalısınız.
Gerekli eğitimler, kurslar, lisanslar, sertifikalar ve mümkün mertebe ilgili alan diploması her sektörde olduğu gibi güzellik iş kolunda da önemli. Bence bu ve benzer alanlarda hekimlerin görev alması ve hasta ile bire bir temasta olması son derece güven verici bir unsur. Hekimlerle ortaklık kar marjınızın düşmesine neden olabilse de güven vereceği düşünüldüğüne bana göre "olmazsa olmaz" bir adım.
İşe alacağınız kişileri seviyeleri ve deneyimleri ne olursa olsun mutlaka eski çalıştıkları yerlerden araştırın ve hislerinize güvenmeyi şimdilik bir kenara bırakın. Sosyal medya kanallarına bakın, varsa yorumları inceleyin ve buna göre nihai kararınızı verin.
En azından fatura vs'ler için bir şahıs şirketi kurmak, gerekli evraklar ve izinler konusu yine önemli başlıklardan. Bunu bağlı bulunduğunuz ilgili belediyeden öğrenebilirsiniz. Keza iç dekorasyon, işletmenin işlek ve kolay girilip çıkılabilir bir lokasyonda bulunması da zaten sizin bildiğiniz konulardan. Devam edelim.
Girişten bu yana tüm bu saydıklarımı zaten biliyor ve farkındaysanız güzellik ürün ve ekipmanlarına da aşina olmanız gerektiğini bileceksiniz. Hammaddeler, araçlar, sterilizasyon ürünleri ez cümle tüm araç ve gereçler son derece pahalı araçlar ancak bir kere alındığı düşünüldüğünde işinize yapacağınız önemli yatırımılar.
Bir güzellik merkezinin veya salonunun günlük operasyonları ve öngörülemez gider kalemlerini analiz edebilme adına şartlar dahilinde böyle bir yerde bulunmak (çalışmak), mümkünse bu işle iştigal eden kişilerle konuşmak bana göre tüm bu yazının en can alıcı kısmı.
Daha fazla beceri ve pratik kazanmak istiyorsanız, uzman bir profesyonelin rehberliğinde uygulamalı deneyim kazanmak harika bir fırsattır. Ben olsam maddi olarak güçlü olsam bile en azından 5-6 ay uygulamalı eğitimlerden geçmeden kendi güzellik salonumu açmazdım. Emin olun bir çok faydasını göreceksiniz.
Güçlü iletişim ve müşteri hizmetleri becerileri işin özünde "kadınlar" olduğu için sahip olmanız gereken becerilerden. Ortada itilaflı bir durum varsa ve konu çatışmaya gidiyorsa gerektiğinde ücretsiz hizmet vermekten çekinmeyin. Unutmayın kadınlar kaliteli hizmet aldıkları mekanları arkadaşlarına anlatmaya meyillidir. Keza tersiz olumsuz senaryolar da geçerli.
Gayrimenkul ve güzellik sektöründe sirkülasyon çok fazladır. Bir gün önce 1-2 yılın planlarını yaptığınız bir çalışanla bir gün sonra yollarınızı ayırabilirsiniz. Burada da çalışanları yönetme ve olumlu bir çalışma ortamı yaratma becerileriniz devreye girecek.
Her zaman bir B planınız elizin altında hazır bulunsun. Bu işletmeniz için "zor gün 'pandemi' bütçesi de" olabilir veya en sevdiğiniz çalışanınızın işten pat diye ayrılması durumunda neler yapacağınızı gösterecek bir plan da olabilir. Gerekli malzemelerinizin tedariğinin bir anda kesilmesi durumunda neler yapabileceğinizi de bir kenara not edin.
Bir çalışanı veya ekibi işe alırken sınırlarınızı net olarak belirtin. Temel ve yan haklar neler, izin ve çalışma günleri neler, bir hastalık durumunda çalışanın bunu belgelemesi adına neler yapması gerekir tek tek izah edin.
Güzellik salonu işletenlerin en sık yaptığı hata dijital medya kanallarını ve şifrelerini çalışanlarına vermek oluyor. Daha önce deneyimli (!) olduğunu iddia eden bir çalışanın deneyimsiz bir şekilde kara düzen ilerlemesi firma (tasarım) bütünlüğünüzü bozacağı gibi, dijital pazarlama dinamiklerine hakim olunmadığı düşünüldüğün son derece eksi bir durum.
Bir dijital pazarlama ajansı ile yeni profesyonelerle çalışmaya karar verirseniz gerçekten sabit bir ofislerinin olup olmadığını, referanslarını, medikal deneyimlerini, tasarım kalitesini son kararınızı vermeden önce derinlemesine inceleyin.
ABD'de ortalama bir güzellik salonu açmanın maliyeti 200.000 USD. Bu da günlük kurla 5,5 milyon TL'ye denk geliyor. Yüksek bir tutar olduğunun farkındayım ancan sektör deneyimlerim marşa basarken cebinizdeki paranın bu olması gerektiğini gösteriyor.
- Müşteri sadakati oluşturmaya odaklanın.
- Sosyal medyayı video ve görsellerle bütünlüklü kullanın.
- Yerel ve yasal düzenlemeleri araştırın.
- Müşteri veritabanı oluşturun.
- Kozmetoloji lisans gereksinimlerini araştırın.
- KOSGEB devlet desteğini mutlaka araştırın.
- Açmak yerine devralmayı da es geçmeyin derim.
- Salonunuz lüks veya orta seviye olabilir, buna odaklanın.
- Akılda kalıcı bir firma (marka) isminiz olsun.
- Çevrimiçi rezervasyon kanallarını inceleyin.
- Google İşletmem kesinlikle olmalı.
- Sterilizasyon ve havalandırma ihmal edilmemeli.
- Personelin motivasyonuna odaklanın.
- TikTok bakir bir alan ve ihmal edilmemeli.
- Nail Art kesinlikle üzerine düşmeniz gereken bir alan.
- Tüm çalışanların eğitimli ve sertifikalı olması gerekir.
- Kozmetik ürünler satacaksanız bu da ayrı bir konu.
- Bir reklam ve pazarlama bütçeniz olmalı.
- Sektör başarı hikayelerinden ilham alın.
Envanter, sigorta, bordro, izinler, vergi, mekan dekorasyonu, dijital yayılım, sarf malzemeleri, kira, çalışan (yasal) giderleri, malzemeler ve ön görülemeyen giderler pek çok alt başlık söz konusu.
Bu yazımda; güzellik salonu açmak için gerekenler, lazer epilasyon merkezi açmak için gerekli belgeler, güzellik merkezi açmak için gerekli malzemeler, güzellik salonu ruhsat şartları, güzellik Merkezi açmak için ne kadar sermaye gerekli, güzellik akademisi açmak için gerekli belgeler, güzellik merkezi açmak mantıklı mı, güzellik Salonu açmak için ustalık belgesi şart mı ve güzellik merkezi açmak için ustalık belgesi başlıklarına değindik.