Bulut madenciliği ne kadar kazandırır merak edenler için işin teknik ve mali yönlerini analiz eden bir yazı hazırladım. Para kazanma kısmına geçmeden evvel öncelikle bulut madenciliği nedir sorusuna cevap vererek başlayalım:
Bulut Madenciliği Nedir?
Mikro gelir elde etmek amacıyla sıkça kullandığımız ve dijital dünyada cevaplarını aradığımız bulut madenciliği, geleneksel kripto para madenciliğine bir alternatif olarak karşımıza çıkmakta.
Dijital coin yani dijital para üreterek pasif gelir elde etmek isteyenler, bilgisayar donanım ve yazılımlarını yetersiz gören kişiler ve teknik anlamda bilgileri sınırlı arkadaşlar için uygun bir giriş seviyesi madencilik yöntemidir.
Girişte de belirttim; bu yazımda sizlere; Bitcoin madenciliği nedir?, Pasif gelir nedir?, Pasif gelir kaynakları nelerdir? ve Bitcoin madenciliği ile kolay yoldan para kazanılır mı? gibi soruların cevaplarını vermeye çalışacağız.
Madenciler için faydalı bir yöntem olarak görülmesine karşın adı ne yazık ki özellikle son aylarda dolandırıcılıkla yan yana gelmekte.
Bulut madenciliği; bulut madenciliği hizmet sağlayıcısı olarak adlandırabileceğimiz bir 3. parti firmadan kiralanan bilgi işlem gücünü üzerinden kripto para birimleri üretme aşamalarıdır.
İster kişi ister bir kurum olsun her madenci, bir hizmet sağlayıcıdan belirli bir oradan hash gücü satın alarak esasen kripto madenciliğine ayrılmış bir veri merkezine yani bir bir madencilik çiftliğine katılır.
Hizmet sağlayıcı arkadaşlar ise bunun karşılığında madencilerin satın aldığı hash gücüyle paralel olarak birtakım hediyeler sunar.
Klasik Bitcoin Madenciliği'nden Farkı Nedir?
Cayır cayır elektrik harcayan klasik madenci dostlardan farklı olarak, bulut madenciliği süreçleri doğal olarak bulut üzerinden gerçekleştiğinden ekipman, olası gürültüler, ısıtma soğutma yahut elektrik faturaları konusunda endişelenmeye gerek olmaz.
Güvenilir, kurumsal ve referanslı bir bulut madenciliği hizmet sağlayıcısı seçtikten sonra, sözleşme türünün ve istenen zaman diliminin seçilmesi gerekir.
Yaşadığınız ülkenin para biriminde veya dijital para birimlerinde bir ödeme yaptıktan sonra, hizmet sağlayıcı madencilik için size gerekli her detayı ayarlayacaktır.
Genellikle, süreleri bir veya iki seneye kadar uzayabilen ve saniyede 500 ila 1.000 gigahash’i bulabilen sözleşmeler arasında seçim yapılabilir veya çok daha az bir süre tercih edilebilir. (Bir GH/s = saniyede 1 milyar hash.)
Bitcoin Bulut Madenciliği Nedir?
1.0 gelir yöntemi olarak hayatımıza giren bitcoin madenciliği maliyetli ve zahmetli bir iştir ve ufak çaplı kazanımlar için yüksek maliyetli madencilik ekipmanları gerektirebilir. Ki bu ekipmanları soğutmak, bakım yapmak, yenilemek ve vergi vs işler yüklü masraflar doğurabilir.
Bitcoin Bulut Madenciliği ise cayır cayır elektrik harcayacak pahalı ekipman veya derin teknik verilere ihtiyaç duymadan hemen hemen herkesin Bitcoin madenciliğine başlayabilmesi için uygun bir alternatiftir.
Tıpkı diğer bulut madenciliği işlerinde olduğu gibi süreç aynıdır: uzak bir veri merkezi üzerinden paylaşılan bir işlem gücü, yani yeterli ve para kazandırabilecek bir hash gücü.
Bitcoin Bulut Madenciliği’ne yapacağınız yatırımların geri dönüşü (ROI) yaşadığınız coğrafyaya göre yüksek olsa da her şey o andaki Bitcoin fiyatları ile ilişkilidir. Veya hangi sanal para birimi üzerine yoğunlaştıysanız ona.
Bulut Madenciliği’nde ise eliniz ayağınız olacak işlem gücünü bir bulut hizmeti sağlayıcısından kiraladığınız daha doğrusu aldığınız için, gh/s veya th/s başına maliyet ve hizmet ücretleri, yatırım getirisini belirlemenizde liste başı bir faktör olabilir.
Tam teçhizat fiyatların 10.000 USD doları bulabildiği giriş seviyesi bir GPU madenciliği ekipmanına sahip olmaktansa, bulut madenciliği sürekli altını çizdiğimiz yüksek enerji faturalarından, kafa şişiren gürültüden, ısıdan ve birçok öngörülemeyen sorundan sizleri (veya yatırımcınızı) kurtarabilir.
Şöyle lezzetli bir kahve alıp pasif birikiminizi izlemeniz için tek yapmanız gereken; istediğiniz hash gücüne ve yatırım süresine karar vermektir. Ancak belirtmeliyiz ki her yatırım aracında olduğu gibi Bulut Madenciliği’nin de kendi içinde belirsizlikler ve riskleri bulunabilir.
Yatırım yapmadan evvel yaşadığınız ülkenin bağlayıcı mevzuatları hakkında bilgi sahibi olmaya özen gösterin derim.
Bulut Madenciliği Nasıl Çalışır?
İki tür bulut madenciliği türü piyasaya hakim:
Host Madenciliği Nedir?
Madenciliğe gönül veren arkadaşlar, madencilik çiftliklerinde sunulan madencilik teçhizatlarını satın alır yahut kiralar veya kurulum ve bakım için belirlenen tutarlarda ödeme yapar.
Bu modelde, elektrik maliyetlerini azaldığına tanık oluruz. Buna ilave olarak, madenci arkadaşlar teçhizatlara daha fazla (deep dive) hakim olduklarından, üretileecek hash gücünü madencilik havuzlarına aktarırlar. Host madenciliğinde madenciler üretilen pasif gelir üzerinde tam kontrole sahipt olmayı amaçlar.
Hash Gücü Kiralayarak Bulut Madenciliği Yapmak:
Bu gelir modelinde ise madenciler, bir madencilik çiftliğinin ürettiği hash gücünün tamamını veya bir kısmını aylık, yıllık veya 2 yıllık olarak kiralar.
Burada madencilik çiftliğinin gelirinden pay alıp mikro gelir elde etmek için bulut madenciliği şirketi tarafından sunulan bir plana abone olunması süreci aktiftir.
Herhangi bir kurulum, bakım vs maliyet doğmaz ve madencilikten elde edilen gelir her madencinin kontrolünde olan hash gücünün payına bağlı olarak paylaştırılır.
Madencilik Havuzları Nasıl Çalışır?
Pasif, mikro veya ciddi gelir elde etmek için bir madencilik havuzuna katılan tüm arkadaşlar, bir kripto para biriminin (misal Bitcoin’in) blokchain’inde bir blok oluşturma olasılığını artırmak için hesaplama kaynaklarını bölüşür – bu bulmaca çok karmaşık kriptografik yapıların güçlü makineler tarafından tahmin edilerek bulunmasıyla daha net bir ifadeyle çözülmesiyle mümkündür.
Katılımcılar bu bulmacayı çözdükleri takdirde, genellikle kazdıkları kripto para birimi cinsinden bir ödül alırlar. Aldıkları Bitcoin miktarı, işlem güçlerine bağlıdır. Özetle ne kadar devasa ve güçlü makinelere sahip olursanız geliriniz de o denli artar.
Yatırımsız bulut madenciliği, bulut madenciliği nedir, bulut madenciliği ne kadar kazandırır, bulut madenciliği güvenilir mi, güvenilir bulut madencilik siteleri ve bulut madenciliği uygulamaları üzerinde durduk.