Başını ve sonunu kestiremediğimiz bu tip zor zamanlarda dikkate alınması gereken birçok faktör olsa da; hayatta kalmanın anahtarlarından birinin, karantinadaki bir girişimci olarak değişimi kucaklamak olduğuna inanıyorum.
İş modelimizi mevcut iklime nasıl uyarlayabiliriz veya hangi yeni işbirlikleri ile ilerleyebiliriz sorularına yanıtlar bulmaya ek olarak, rakip analizi yapmak için de uygun bir zaman olabilir. Sonuç olarak, değişim zorluklarla gelse de aynı zamanda fırsatlar da sunabilir.
Her şeyi kendi başınıza yapmaya çalışmaktan kaçının ve zamanınızı doğru kullanın! Zamandan etkin yararlanmanın bir yolu, belirli görevler için bir sanal asistan yahut mentor kiralamaktır. Elbette güvenilir ve referanslı olmalı. İş tanımı net bir şekilde kendisine sunulmalı.
Çalışma gün ve saatlerinizi planlayın ve ara sıra molalar vermenin sorun olmadığını unutmayın. Multi-tasking çalışma prensiplerinizi Trello ve Asana gibi programlarla destekleyebilir, zorlayacı görevleri küçük parçalara bölüp takip edebilirsiniz.
Bahsettiğim planlama görevlerinin yanı sıra, sağlık ve kişisel bakımı da hesaba katın. Sizi enerjik ve daha az stresli tutmak için beslenmeyi ihmal etmeyin ve biraz meditasyon yapın.
Tam zamanlı çalıştığınız günleri hatırlatacak olası zihinsel çöküntülerden ve tükenmişliklerden kaçınmaya çalışıyoruz. Esasen makalenin özeti de bu.
Bu arada günün hangi saatlerinde verimli olduğunuzu tespit edin ve en önemli işlerinizi bu saatlerde yapmaya devam edin. Yine kendi adıma konuşmam gerekirse en iyi sabahları çalışırım, bu yüzden her gün erken uyandığımdan ve işimin yaratıcı kısımları için ekstra birkaç saat daha fazla çalıştığımdan emin oluyorum. Öğleden sonra ya da akşamları enerji seviyemin düşük olduğu anlarda da bir sonraki günün planlamasını yapıyorum.
Kendinizi motive etmek ve zamanınızı verimli kullanmak için rutininizi oluşturduğunuzdan emin olun, ibadet, egzersiz veya meditasyon gibi molalarla kendinize zaman ayırın. Çiçekleri sulayabilir, köpeğinizi gezintiye çıkarabilir veya hobilerinize zaman ayırabilirsiniz.
Vücudunuzu ve zihninizi yenileyin, işinizi derinlemesine analiz edin ve kendinizi daha fazla eğitin; okuyun, podcast'ler dinleyin ve en önemlisi gerektiğinde dinlenin.
Hayatta ve ayakta kalmak için bir diğer dayanak noktam; alakasız veya hedeflerimle uyumlu olmayan görevleri uçurmak için yeterli zamanı ayırmak. Proje ve görevlerinize eleştirel bir bakış atarak kendinize şu soruyu sorun: Her proje hala geçerli mi, arada bayatlayanlar var mı? Devamında zaman ve kaynaklarınızı nereye ayırmanız gerektiği konusunda mantıklı kararlar verin.
Bu süre zarfında yaratıcı ve problem çözücü olmanız gerekir. Kendinizi güçlü ve pozitif konumlandırmak, çözümler bulmaya ve yapamadıklarınızdan çok yapabileceklerinize odaklanmanıza yardımcı olacaktır. Bir şeyi başardığınızda yahut bir hedefe ulaştığınızda ki bu küçücük bir şey de olabilir bunu kutlamayı kesinlikle unutmayın.
- Ağınızı geliştirin. (Networking de derler)
- 15 dakikalık olumlalar için zaman ayırın.
- Kaos durumunda sakinliğinizi koruyun.
- Sağlığınıza öncelik verin, kısa molalar verin.
- Dışarı çıkın; koşun veya bir bankta oturun.
- Topluluklara katılın.
Yine bir noktada; sosyal mesafeli manevi destekle ve gelen tezahüratlarla kendi başınıza da bir şeyleri de çözdükten sonra, işleri büyütmek için deneyimli diğer girişimcilerden bilgi almanız gerekebilir. Bu girişte de dediğim gibi bir mentor, finansal koç veya danışman olabilir.
Şahsen her gün zevk aldığım en az bir şeyi yaparak eğlenmeye zaman ayırıyorum; hareket ediyor ve dışarı da çıkıyorum. Her gün keyifli bir şeyler bulun ve kendinize çok da yüklenmeyin! Hayat yaşamak içindir!