Her şey ABD başkanlık seçiminin sonucunu tahmin etmeye çalışmakla başladı.
Birçok kaynak, dijital destekli raporlama ve veri gazeteciliğinin başlangıcını, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki habercilik ağının, başkanlık seçiminin sonucunu tahmin etmek için bir bilgisayar uzmanları kullanmaya çalıştığı 1952 yılına tarihlendiriyor.
Yine de veri analizlerinin 1967 yılına kadar sürdürülebilir olmadığını atlamamak gerek.
O yıl, Detroit Free Press'ten Philip Meyer, o yaz şehirde patlak veren ciddi ayaklanmaları anlamak ve açıklamak amacıyla Detroit sakinleriyle yapılan bir anketi analiz etmek için büyük demir olarak bilinen bir ana bilgisayar kullandı. On yıllar sonra, Birleşik Krallık'taki The Guardian, ırksal ayaklanmalara bakmak için aynı yaklaşımların bazılarından faydalandı ve Meyer'in çalışmasına atıfta bulundu.
1980'lerin ortalarına kadar yalnızca birkaç gazeteci bu ve buna benzer teknikleri kullandı. ABD'dan Elliot Jaspin, The Providence Journal Bulletin'de tehlikeli okul otobüsü sürücüleri ve ev kredilerini içeren siyasi bir skandal da dahil olmak üzere hikayeleri için veri tabanlarını analiz ettiğini açıkladı.
İşçi sendikası yolsuzluğuna ilişkin geleneksel haberlerile ile Pulitzer Ödülü kazanan Jaspin, verilerin nasıl kullanılacağını öğrenmek için Columbia Üniversitesi'nde bir burs da almıştı. Bu, bir gazeteci ve profesör Steve Ross'un yıllardır veri analizi tekniklerini öğrettiği üniversiteydi.
1980'lerin sonunda, Miami Herald'dan Meyer, Jaspin veya Steve Doig'e danışan ABD genelinde yaklaşık 50 gazeteci, haber ve hikayeleri için veri analizini veya taşınabilir teyplerle aktarma metodunu kullanmaya başlamıştı.
1990'lardan 21. yüzyılın başlarına kadar, bilgisayar destekli haberciliğin kullanımı, öncelikle Missouri'de ve dünya çapında Araştırmacı Gazeteciler ve Editörler (IRE) ve NICAR tarafından yürütülen seminerler ile ivme kazandı.
1996 yılına gelindiğinde ABD'nin başarıları diğer ülkelere de ulaşmıştı ve yabancı gazeteciler NICAR'daki “önyükleme kamplarına” (yoğun, hafta boyu süren seminerlere) katılmaya başladılar.