COVID-19 nedeniyle birçok kişi veya kurum, evden çalışma düzenine geçti. Bunlar arasında büyük ölçekli medya kuruluşları ve gazeteci arkadaşlarımız da mevcut. Uzaktan çalışmada (telecommuting) kullanabileceğimiz faydalı araç ve yöntemleri sizler için derledik.
Kalabalık ekiplerin ihtiyaçlarını çok daha iyi kavrayan SLACK üzerinden farklı takımlarla, proje ve konu bazlı kanallar kurup iletişim kurabilirsiniz ki bu onu en popüler mesajlaşma uygulamalarından biri haline getirmekte.
Arşiv arama özelliği, farklı eklentilerle olan uyumu, gerçek zamanlı otomasyona imkan tanıması ve belirli kanallara kurabileceğiniz alarmlar; SLACK uygulamasını WhatsApp ve benzerlerinden ayıran kıymetli özellikler. Şu sıralar gayrimenkul sektöründe çalıştığım için call-center ekibi, IT, ve içerik ekipleri gibi farklı grupları hayata geçirebildik.
SKYPE, alışkanlıklarımızdan biri ve klasik uygulamadan vazgeçemeyenler de çoğunlukta. En bilindik sesli ve görüntülü (video) konferans özelliği her zaman hayat kurtarıyor. Alternatif bir araç ararsanız COVID'le hayatımıza giren Zoom'u da deneyebilirsiniz.
TRELLO; içerik yönetimi ve iş akışı takibi anlamında kullanılabileceğiniz en yaygın ve entegre proje yönetim araçlarından biri ve resmen elim ayağım. Sürükle-bırak mantığıyla panolar ve kartlar oluşturabiliyorsunuz. Elbette bir takım oluşturarak senkronize çalışmanız zaman da kurtarıyor. Uygulamaya ısınamayanlar hemen hemen benzer özelliklere sahip Asana'yı deneyebilir.
Bu arada veri saklama ve paylaşma uygulamalarını da atlamamak gerek. Google Drive, Dropbox, OneDrive ve Box gibi çok sayıda bulut depolama ve dosya paylaşma hizmeti mevcut. Bana sorarsanız verileri bulutta saklamak kayıp, çalıntı ve arıza gibi kazalara aksaklıklara karşı en isabetli çözüm olacaktır.