Dropshipping Türkiye için yeni bir kavram. Dropshipping nedir sorusu ise internetten para kazanmak isteyenler tarafından sıkça aratılıyor. Sizler için stoksuz satış kavramına açıklık getirmek, sistemi artıları ve eksileriyle incelemek isteriz.
Sizin de bildiğiniz üzere ortalama bir e-ticaret sitesi; ürünlerini tek tek alır ve kendi deposunda tutar. Dropshipping sisteminde hali hazırda mevcut bir toptancı ile anlaşır ve onun deposunu ve ürünlerini pazarlarsınız. En basit haliyle böyle anlatabiliriz.
Dropshipping Para Harcamadan Nasıl Denenir?
Sadece tekstil üzerine yoğunlaşmak isteyen bir girişimcinin belli bir yatırıma sahip olması şarttır. Depo tutacak, ürünlerini satın alacak, stok-kargo ve benzeri işlerle uğraşacak bir yandan da e-ticaret sistemini oturtmaya çalışacak. Reklam, tanıtım, sosyal medya işlerini saymıyoruz bile.
Dropshipping nasıl yapılır izahına geçmeden önce sistemin nasıl işlediğini tam olarak anlamamız gerekiyor. Drop shipping, özellikle düşük sermayeli yahut e-ticarete yeni girmiş olan girişimciler tarafından sıkça kullanılır.
Stoksuz satış olarak ifade edebileceğimiz sistemde firma, ürünleri stoklamak ve depolamak yerine, web sitesi üzerinden aldığı siparişleri tedarikçi yani asıl satıcı firmaya yönlendirir ve tedarikçinin deposu üzerinden siparişleri yönetir. Böylece firma ürün stokları tutmadan, tedarikçilerin ürünlerini kolayca satabilir.
Son kullanıcı olarak Dijital dünyada bir e-ticaret sitesine rastladığımız farklı ürünleri görebilir ve istersek bu ürünleri satın alabiliriz. İşin arka planında ise satıcı firma yani bizler, gelen siparişleri tedarikçi firmaya yönlendirir ve ürünün tüketiciye gönderilmesini sağlarız.
Dropshipping Ne Demek?
XML entegrasyonu üzerinden ilerleyen tüm süreçte tedarikçi yani mal sahibi firma, satmak istediğimiz ürünlerin fotoğraf, açıklama ve fiyat bilgilerinin olduğu dosyayı stoksuz satış yapmak isteyen kişi veya kuruma gönderir ve bu firma da kendi e-ticaret sitesi üzerine bu dosyayı entegre ederek, tedarikçi firmadan ürünleri çeker.
Dropshipping Avantajları Nelerdir?
Öncelikle bir depoya veya depocuya ihtiyacımız olmayacağı için depo ve stok yönetimi gibi işlemlerle ilgilenmek zorunda kalmayız. Hem iş yükümüz hem de çalışan dahil tüm maliyetlerimiz ciddi bir şekilde düşecektir.
Öte yandan tek bir tedarikçiye bağlı kalmamız gerekmeyeceği için, farklı tedarikçilerden farklı ürünler çekerek, sitemiz üzerinde geniş çaplı bir ürün kategorisi oluşturabiliriz. Ürün çeşitliliğinin artmasıyla daha geniş hedef kitlelere ulaşılması mümkün olacaktır.
Sürekli bahsediyoruz ancak tekrarlayalım; depo ve stok yönetiminin olmaması ve ürün paketleme işlemleriyle ilgilenmediğimiz için ortalama bir internet bağlantısına sahip olan herhangi bir yerden e-ticaret sitemizi yönetebilir, siparişleri takip edebilir, tedarikçilerle iletişime geçilerek ürün siparişleri verebiliriz.
Sistemin en büyük avantajı ürünleri tedarik etmek için herhangi bir sermayeye ihtiyacımızın olmayışıdır, bu sayede düşük maliyetlerle e-ticaret yapabiliriz. Ürün paketleme işlemleri ve ürünün kargolanması da tedarikçi firma tarafından yapılacağı için, stoksuz satış yapan firman kişi veya kurum kargo firmalarıyla anlaşmalar yapmak zorunda kalmayacaktır.
Hepsiburada, Gittigidiyor ve N11 Türkiye'de dropshipping yapan firmalar olarak öne çıkmaktadır. N11 dropshipping, Hepsiburada dropshipping, Trendyol dropshipping, eBay dropshipping, Amazon dropshipping, Shopify Dropshipping ve İstoç Dropshipping sanal dünyada size yardımcı olabilecek aracılar olarak öne çıkıyor.
Dropshipping Dezavantajları Nelerdir?
Tedarikçi üzerinde ürün çekeceğiniz için sattığınız ürünler hakkında fazla bilgiye sahip olmayabilirsiniz. Bu nedenle sattığınız ürünler hakkında bilgi sahibi olmadan adım atmanız, müşteri desteği konusunda sorunlar yaşamanıza neden olabilir.
Tüketiciler, satıcı olarak sizi tanıdığı için herhangi bir sorunla karşılaştıklarında sizinle iletişime geçeceklerdir. Bu sebeple de tedarikçi tarafından yapılan hatalar başınızı ağrıtabilir ve bu da müşteri memnuniyeti konusunda sıkıntılar yaşamanıza neden olabilir.
Ürünleri tedarikçi firmanın gönderiyor oluşu, üzerinizde hiçbir sorumluluk olmadığı anlamına gelmemektedir. Kargo takibini tedarikçi ile eş zamanlı yapmanız gerekir. Aksi halde kargonun geç gönderilmesi ya da iletilememesi gibi sorunlarla boğuşmak zorunda kalabilirsiniz.
Tedarikçi ile senkronize olmanız ve stok yönetimini takip etmeniz bir hayli önemlidir. Çünkü bu firmalar başkaları ile de çalışabilirler ve ürünler stoklarda tükenebilir. Tedarikçinizin stok yönetimini doğru yapmaması ve stoğu biten ürünleri güncellememesi, stoğu olmayan ürünleri satmanıza neden olabilir. Bu da tüketicileri bir hayli sinirlendirecektir ve para iadesi gibi işlemlerle ilgilenmek zorunda olacağınız anlamına gelir.
Tedarikçi firma satacağınız ürünlerle alakalı eksik yahut yanlış veriler girmiş olabilir. Bu durumda da tüketicileri yanlış bilgilendirebilirsiniz. Bilgilerini çektiğiniz ürünlerin açıklamalarını mutlaka detaylıca kontrol etmeli ve ürünlerinizi bu şekilde sergilemelisiniz.
Satmaya çalıştığınız ürünü satmaya çalışan binlerce kişi var. Yığınların arasından sıyrılıp öne çıkabilmek için kesinlikle ciddi bir reklam bütçesi belirlemelisiniz.
Stoksuz satışlarda yani dropshipping'de düşük kar marjlarıyla çalışırsınız. Birçok e-ticaret firması bu şekilde ilerlediği için, satışlarını artırmak için ürünler üzerine çok az kar koyarak ayakta kalmaya çalışıyor. Rekabetin oldukça yüksek olması da düşük kar marjlarına neden olan bir başka etken.
Banka veya ödeme sistemlerinin de işlem başına komisyon alacağını unutmamamız gerekir. Fiyatları bu kesintileri düşünmeden belirlemek, elinizdeki kar marjının daha da azalmasına sebep olabilir.
Sistemi ne kadar güçlü ve sorunsuz kurarsanız kurun, ciddi bir tanıtım bütçesine ihtiyacınız olacak. Bu da ekstra maliyetler demek. Sosyal medya tanıtımları, Adwords ve reklam bütçeleri ile rakiplerinizin arasından sıyrılmanız gerekmektedir. Türkiye'de dropshipping veren firmalar bu önemli detay konusunda ne yazık ki yeterli bilgilendirmeyi yapmazlar.
Dropshipping Yaparken Dikkat Etmeniz Gerekenler
Öncelikle çalışmayı düşündüğünüz tedarikçi firmayı iyi seçmeli ve tüm yorumları detaylı olarak okumalısınız. Depo ve stok yönetimini doğru yapan, ürün gönderimlerinde güvenebileceğiniz bir firma ile çalışmak başarınızı arttırır. Sattığınız ürünler hakkında bilgi sahip olmanız da önemlidir. Böylelikle satış öncesi ve sonrasında gerekli desteği sağlayabilir ve müşteri memnuniyetini sağlayabilirsiniz.
Bu yazımızda drop shipping nedir, dropshipping nedir ve nasıl yapılır / dropshipping ne demek, dropshipping stoksuz satışın avantaj ve dezavantajları, dropshiping’de dikkat etmeniz gerekenleri ele almaya çalıştık. Umarım faydalı olabilmişizdir.