İnternet üzerinden sorunsuz olarak satış yapmak istiyorsanız bir şirket kurmak zorundasınız. Özellikle kredi kartı ile ödeme alabilmek için bankalarla anlaşma yapmanız şart ve bu noktada da bir şirket olmanız talep ediliyor.
Türkiye Cumhuriyeti vergi yasaları gereğince de internet üzerinden ticaret yapan kişi ve kurumların vergi yükümlülükleri doğmakta. Bu sebeplerle de internet üzerinden satış yapabilmek için em azından bir şahıs şirketinizin olması gerekiyor.
Şahıs şirketi nasıl kurulur? Gerekli belgeler nedir?
Bireysel olarak kısa zaman içinde kurabileceğiniz şirketlere Şahıs Şirketi denir. Yapı olarak anonim veya limited şirketlerden çok daha küçük yapıdadırlar. Anonim şirket ve Limited şirket kurma süreçlerine göre oldukça kolay, hem de daha hızlı olarak kurulumu gerçekleştirilebilir ve aynı gün içinde vergi mükellefi olabilirsiniz.
Şahıs şirketi kurmak için kimlik fotokopisi, resimli ikametgah, noterden onaylı imza sirküleri, iş takibini siz yapmayacaksanız muhasebecinize ya da mali müşavirinize vereceğiniz vekaletname ve son olarak açılacak iş yeri/ofis kira ise kira sözleşmesi; eğer mülk sahibi siz iseniz tapu fotokopisi gerekir.
Hazırladığınız tüm belgeler için ödeyeceğiniz ücretler yıla göre değişiklik gösterebilir. 2020 itibariyle şahıs firması kurmanın maliyetleri 700 TL ile 1.000 TL arasında değişiklik gösterebiliyor.
Şirket bilgilerinizin bulunduğu evrakların yanı sıra Ticaret Odası’na kayıtlı olmanız istenir. İkamet ettiğiniz şehre göre Ticaret Odası’na kayıt ücretleri değişiklik gösterebilir. Bunların yanı sıra bankaların Sanal POS’larından faydalanabilmek için web siteniz üzerinde profesyonel bir SSL Sertifikasının da olması gerekir. İşinizin kapsamına ve büyüklüğüne göre farklı SSL Sertifika seçeneklerinden yararlanabilirsiniz. SSL'ler ücretsiz SSL'ler ile karıştırılmamalıdır.
Ücretsiz e-ticaret sitesi kurulur mu?
Bu elbette mümkün ancak kesinlikle tavsiye etmiyoruz. WordPress & Woocommerce ve Magento gibi açık kaynaklı yazılımlar ile ilerleseniz dahi güvenlik açıkları oluşabilir. Zamanla ekstra maliyetlerin çıkması muhtemeldir. Tabii ki alan adı ismi, hosting ve SSL sertifika ücretlerini takip edip ödemeniz ve tüm süreçleri idare edebilecek iyi derecede bilgi ve altyapı gerekiyor.