Kendini ifade etmek için dijital Dünyayı kendine daha yakın bulan özellikle genç kardeşlerimiz için blog yazarken dikkat edilmesi gerekenler listesini hazırladık! Umarım beğenir ve yorumlarınızı bizimle paylaşırsınız.
Bana gülerler, bu konu hakkında da yazılır mıymış ve benzeri moral bozucu kalıplara takılmadan; dilediğiniz konuda çekinmeden yazabilirsiniz. Her hafta bir yazı hedefiyle yola çıkmanız sağlıklı bir "ilk adım" olacaktır. Daha fazlasını yazıp üretseniz bile sonrası için zamanlayın! Elinizde yedek içeriklerin olması her zaman iyidir.
İçeriklerinizi alelacele yayına almadan önce son okuma yapmayı ihmal etmeyin. Böylece son rötuşları yapabilirsiniz. Unsplash ve Pixabay'den dikkat çekici görseller bulmak mümkündür. Blog sitenizle ilgili kısa, orta ve uzun vadeli hedefler belirlemenizi de öneririm.
Yandex Metrika ve Google Analytics'in verileri son derece kıymetlidir. Böylece hangi içeriklerin dikkat çektiğini, hangilerinin revize edilmesi gerektiğini görebilirsiniz. Bu yazıyı farklı bir web sitesinde görsem okur muydum? Yazım ilgi çekici ve benzerlerinden farklı mı? gibi zorlayıcı sorular yine faydanıza olacaktır.
Takipçi sayınız yavaş yavaş artacaktır. Ziyaretçilerinizi kalıcı takipçilere dönüştürebilecek adımlar atın; anketler oluşturabilir, e-posta aboneliği ile etkileşimi arttırabilir, küçük hediyeler verebilirsiniz. Blog yazılarınızı ilgi çekici ve özenli yazmayı sürdürdün.
Blog sitenizin tasarımına ve sayfalarınızın mizanpajına özen gösterin. Hayatın sırrını da verseniz; gözü yoran, yoğun reklam ve tanıtımlarla boğan sayfalara bakmak istemeyiz. Bir ev düşünün; tavanları pembe, kapıları yemyeşil ve tüm duvarlar sarı-siyah şeritlerle bezeli. Ne düşünürsünüz?
Web sitelerinizi her yaşta insan ziyaret edebilir. Rahatça okunabilir miyiz? Tıklanan öğeler birbirine yakın mı? Seçilen font için özen gösterilmiş mi? Kendinize karşı eleştirel olun ve tasarım gözü olan bilgili kişilerden yorumlarını alın!
Kullandığınız imajları seçerken özenli davranın! Hemen çıkma oranını olumlu etkileyecek konumlandırmalar yapın. İnfografikler, videolar ve özellikle hareketli GIF'ler yazıya baktıracak görsel ögelerdir.
Her telden içerik ve yazı paylaşmak yerine bir rota belirleyebilirsiniz; moda, spor, teknoloji, sağlık, eğitim, siyaset, iletişim ve benzer alanlar pek bakir olmasa da kaleminizle öne çıkabilirsiniz. Genel blog sitelerinin sıralamada zorlandığı bir gerçek!
Birbirinizi destekleyip karşılıklı olarak yardımlaşabileceğiniz yeni arkadaşlıklar edinmeniz hiç zor değil! Farklı blog sitelerini yorumlayın, gelen yorumlara samimi olarak cevap verin ve zamanınız varsa yine farklı blog sitelerinde "konuk yazarlık" yapın. Bu sayede hem kaliteli backlink kazanır hem de yayılımınızı arttırırsınız.
Öne çıkabilecek becerilerinizi, varsa yetenek ve kabiliyetlerinizi blog sitelerinizde tanıtmaktan çekinmeyin! Plana bağlı kalırsanız, yıl sonuna doğru hem Google Adsense geliriniz artacak hem de tanıtım yazısı teklifleri alabileceksiniz.
Akıllı telefon kullanıyorsanız, gün içinde aklınıza gelebilecek başlıkları kısa bilgi notlarıyla kaydedin! Unutmam deseniz de emin olun unutabiliyorsunuz. Keza rakip analizi yapmak da yeni başlıkları belirlemek için önemlidir. Dil biliyorsanız yabancı web sitelerini inceleyin!
Emeklerinizi kaybetmek istemiyorsanız arşiv tutma pratiğiniz olsun. Tüm altyapınızı çevrimiçi disklerde; ki buna bulut teknolojiler de deniyor, yedeklerseniz kayıp kaçak sorunu yaşamazsınız. Profesyonel bir hosting (barındırma) firması seçin ve haftalık yedeklemeler yapıp yapmadıklarını sorun!
Blog yazmak zorunda değilsiniz! Sıkılıp canınızın yazmak istemeyeceği zamanlar çok olacak hatta gün gelecek hayat telaşı içinde unutacaksınız bile! Yoğunluğunuz iyiyse 24 kaliteli yazı bir yılda hiç dokunmadan iki haftada bir blog sitenizin güncellenmesini sağlar. Yine 52 kaliteli içeriği bir anda yayına almak yerine "her hafta" paylaşılabilecek şekilde programlayabilirsiniz. Enerjinizi yüksek tutun ama yazmak istemiyorsanız da yazmayın!
İyi yazmak kadar sunmak da önemlidir. Dikkat çekici başlıklar oluşturmak önemlidir. Sosyal medya hesaplarınızda paylaşmayı ihmal etmeyin! Her gün yazmak, her dakika üretmek zoruna değilsiniz! Bu kalitenizi etkiler. Yine de 3 yazıyı peşi sıra paylaşmak yerine 2'sini yedekleyebilirsiniz.
Ziyaretçi bulma şansınızı arttırma adına; oluşturduğunuz içeriklerin; yıllarca güncelliğini koruyabilecek uzun soluklu paylaşımlar olmasına dikkat edin. Kısa cümleler kurun, yazabiliyorsanız uzun yazılar yazın.
Başkalarının; özellikle haber sitelerinin içerik ve yazılarını, görsellerini ve benzeri özgün materyallerini müsaadelerini almadan, kaynak göstermeden kullanmak son derece yanlıştır. Bu tip davranışların Türk Ceza Kanunda bir karşılığının olduğunu, ceza alabileceğinizi unutmayın!
Bilgi dolu ve doyurucu tek uzun yazı, 3 küçük sıkıcı içerikten iyidir! Gerekirse haftada tek içerik paylaşın ancak her açıdan içinize sinsin! Her konuda yazmak yerine; bilgi ve birikiminize güvendiğiniz konularda ve derinlemesine araştırarak yazın.
Blog yazarken arama motorlarına dönük köpürtme bir dil kullanıldığına tanık oluyoruz. Anahtar kelimelerle dolu içerikler ziyaretçileri rahatsız edecektir. Yazı içinde; ifadenin doğal akışı içinde elbet geçirebilirsiniz ancak tek paragrafta yoğunlaşmak doğru değildir.
Blog yazarak para kazanmak mümkündür ancak kısa yoldan zengin olmak mümkün değildir! Mali kaygılarla bu işlere girecekseniz naçizane tavsiyem girmeyin!
- Okuyucu odaklı yazın, samimi ve sabırlı olun!
- Ziyaretçilerinize kopya ve re-write içerikler sunmayın.
- İpuçları, bölümler, ve listeler ile içeriğinizi zenginleştirebilirsiniz.
- Türkçe'ye ve dilbilgisi kurallarına önem verin.
- Yalan yanlış içerikler paylaşmayın.
- İdeal kelime sayısı konusunda 800 kelime ve üstü içeriklere yoğunlaşabiliriz.
- Yazılarınızın sonuna; harekete geçirici mesaj ya da eylem çağrısı ekleyin!
- Bu işte asıl amacınız maddi beklentiler olmasın!
- Görsellerde anahtar kelimenizi kullanın!
- Anahtar kelimelerinizi meta açıklamasında geçirin!
- Anahtar kelimeleri serpiştirebilirsiniz ancak parargraf içine yığmayın.
- Hedef anahtar kelimenizi yazı başlığınızda kullanın!
- Web siteleriniz mobil cihazlara uyumlu olsun!
- Diğer blogların popüler yazılarına göz atın.
- Yazılarınızı yayına almadan önce bir kaç kez okumalısınız.
Sonuç
Blog yazarlığı; yaşınız kaç olursa olsun zorlanmadan sürdürebileceğiniz son derece zevkli ve eğlenceli bir hobidir! Umarım önerilerimize uyar ve eksik kaldığımız noktalar konusunda yorumlarınızla bizlere destek olabilirsiniz.